Zupa pieczarkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    1 szt
  • filet z kurczaka

    0.5 kilogram
  • marchew

    3 szt.
  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula

    2 szt.
  • makaron kokardki

    250 g
  • koperek Prymat

  • Lubczyk Prymat

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • seler korzeniowy

    0,25 szt.
  • por (biała część)

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udko i filety płuczemy. Filety kroimy w kostkę. Zalewamy wodą (ok. 3 litry). dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i por. Gotujemy jak na rosół.
Na patelni topimy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dusimy aż będą miękkie.
Makaron gotujemy osobno, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do wywaru dodajemy pieczarki z cebulą, ugotowany makaron. Przyprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, koperkiem i lubczykiem.
Śmietanę roztrzepujemy z mąką i niewielką ilością gorącej zupy. Wlewamy do wywaru. Mieszamy.
Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Można też dodać makaron tortellini i pokrojoną w kostkę szynkę zamiast lub do filetów

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat