Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 400 g
cebula 1 sztuka
masło 50 g
bulion warzywny 1,5 l
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Kroki postępowania

1
Cebulkę drobno posiekać.
Krok 1 - Zupa pieczarkowa foto
2
Na patelni rozpuścić margarynę, dodać do niej cebulkę, przysmażyć do zezłocenia.
Krok 2 - Zupa pieczarkowa foto
3
Pieczarki umyć, osuszyć, obrać (jeśli to konieczne) i pokroić w plasterki.
Krok 3 - Zupa pieczarkowa foto
4
Dodać do przysmażonej cebulki, przyprawić solą, pieprzem i dusić ok 5 min, aż odparuje woda z grzybów. Uduszone pieczarki z cebulką przełożyć do gotującego się bulionu i gotować ok 20min.
Krok 4 - Zupa pieczarkowa foto
5
W kubeczku wymieszać śmietanę z mąką (można dodać odrobinę wody, by lepiej się rozprowadzało). Do kubeczka odlać odrobinę zupy, wymieszać z śmietaną i całość przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem bądź groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Krok 5 - Zupa pieczarkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 06.01.2015 23:34
Smakowita, bardzo lubię taką klasyczną pieczarkową :)
gosia1988 06.01.2015 20:33
super zupka
Anna169Hosz 06.01.2015 20:26
Smaczna zupka!
Iwusia 06.01.2015 20:19
idealna dla lubiących pieczarki :)
Megg 06.01.2015 19:50
pożywna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak