Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa paprykowo - ziemniaczana.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 5 sztuk
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/3 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 3 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
masło
śmietana 0,5 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Koperek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
ziele angielskie 2 ziela
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa paprykowo - ziemniaczana.

Umyte skrzydełka przełożyć do garnka i dodać do nich oskrobane marchewki oraz oskrobanego selera i pietruszkę. Wszystkie składniki umieszczone w garnku zalać wodą (około 1 – 1,5 litra wody) oraz dodać do garnka liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekaną natkę pietruszki (ja dodałam świeżą, ale można także dodać suszoną). Zawartość garnka nastawić na gotowanie, gotować wszystko około 1,5 godziny na małym płomieniu. W tym czasie jak rosołek się gotuje obrać ziemniaki i pokroić je w niezbyt małą kostkę. Pokrojone ziemniaki nastawić na gotowanie w niedużym garnuszku w lekko osolonej wodzie. Gdy wywar, rosołek z mięsa i warzyw będzie już gotowy odcedzić go, wybrać z niego marchewki i niezbyt drobno je pokroić. Pokrojone marchewki dodać ponownie do odcedzonego rosołku, wywaru. Ugotowane, pokrojone ziemniaki odcedzić i dodać je do wywaru z dodatkiem marchewki. Umyte papryki pozbawić nasion i pokroić je niezbyt grubo, zaś cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone papryki i cebulę obsypując warzywa podczas podsmażania sporą dawką słodkiej mielonej papryki i szczyptą ostrej papryki. Podsmażone warzywa dodać do wywaru z dodatkiem ugotowanej marchewki i ziemniaków i nastawić garnek ponownie na gotowanie na niedużym ogniu. Gdy zupa się już nieco podgrzeje odlać jej nieco do kubka i wymieszać ją ze śmietaną (dodałam śmietanę 22% tłuszczu). Mieszankę odlanej zupy i śmietany przelać do garnka i dokładnie wymieszać ją w zupie. Na koniec doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz obsypać ją sporą dawką koperku (ja dodałam suszony, ale można użyć świeżego).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 07.02.2015 23:33
Taka wypasiona zupka nie może być zła ,hahaha....
Hrabina w kuchni 07.02.2015 19:28
Pyszna zupa.
Futka 07.02.2015 10:53
wspaniała i bardzo smaczna zupka :)
olkaaa 07.02.2015 09:20
chętnie spróbuję
Maridka19 07.02.2015 08:50
Lubię taką zupkę :) Jest bardzo dobra :)
Wafelek2601 07.02.2015 07:54
Super zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak