Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • cebula

    żółta 3 sztuki
  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • cukinia

    2 średnie sztuki
  • passata pomidorowa

    250 ml
  • piersi z kurczaka

    3 pojedyncze
  • suszone pomidory z czosnkiem

    kilka sztuk
  • śliwki suszone

    100 g bez pestek
  • tortilla

    6 placków
  • śmietana gęsta

    2-3 łyżki
  • ser mozarella

    250 g (lub ser długodojrzewający)
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    1 litr

Do smaku

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • cząber

  • pieprz cytrynowy

  • kminek mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
Cebule kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy słodką oraz ostrą paprykę mieloną. Dokładnie mieszamy, ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę świeżą paprykę. Całość dusimy aż papryka zmięknie i przyprawiamy do smaku cząbrem. Pomidory kroimy na ćwiartki i wraz z szypułkami wrzucamy na patelnię.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
Następnie dodajemy pokrojoną w grube kawałki cukinię (jeśli cukinia jest duża, przed pokrojeniem usuwamy z niej pestki) i przyprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Na koniec wlewamy passatę pomidorową i wrzucamy 3 całe piersi kurczaka. Całość gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
W trakcie gotowania dodajemy całe połówki pomidorów suszonych, całe suszone śliwki oraz wlewamy odrobiną aromatycznego oleju z pomidorów. Na koniec przyprawiamy do smaku mielonym kminkiem i solą. Ugotowane mięso wyjmujemy z gulaszu, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy na patelnię.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
W małym garnku ok. 1 litr oleju – garnek powinien mieć średnicę o połowę mniejszą niż średnica placków tortilli. Do garnka wkładamy pojedynczo placki tortilli i przytrzymujemy je przy dnie za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gdy tortilla się przyrumieni wyjmujemy ją ręcznik papierowy, a następnie wstawiamy do porcelanowych miseczek.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
Gulasz przekładamy do tortilli, wykładamy łyżkę kwaśnej śmietany i posypujemy startym serem i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

18.09.2016 11:03
Cos wartego uwagi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat