Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

cebula
żółta 3 sztuki
papryka czerwona
4 sztuki
cukinia
2 średnie sztuki
passata pomidorowa
250 ml
piersi z kurczaka
3 pojedyncze
suszone pomidory z czosnkiem
kilka sztuk
śliwki suszone
100 g bez pestek
tortilla
6 placków
śmietana gęsta
2-3 łyżki
ser mozarella
250 g (lub ser długodojrzewający)
natka pietruszki
1 pęczek
olej rzepakowy
1 litr

Do smaku

Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
cząber
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5

Kroki postępowania

1
Cebule kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy słodką oraz ostrą paprykę mieloną. Dokładnie mieszamy, ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę świeżą paprykę. Całość dusimy aż papryka zmięknie i przyprawiamy do smaku cząbrem. Pomidory kroimy na ćwiartki i wraz z szypułkami wrzucamy na patelnię.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
2
Następnie dodajemy pokrojoną w grube kawałki cukinię (jeśli cukinia jest duża, przed pokrojeniem usuwamy z niej pestki) i przyprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Na koniec wlewamy passatę pomidorową i wrzucamy 3 całe piersi kurczaka. Całość gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
3
W trakcie gotowania dodajemy całe połówki pomidorów suszonych, całe suszone śliwki oraz wlewamy odrobiną aromatycznego oleju z pomidorów. Na koniec przyprawiamy do smaku mielonym kminkiem i solą. Ugotowane mięso wyjmujemy z gulaszu, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy na patelnię.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
4
W małym garnku ok. 1 litr oleju – garnek powinien mieć średnicę o połowę mniejszą niż średnica placków tortilli. Do garnka wkładamy pojedynczo placki tortilli i przytrzymujemy je przy dnie za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gdy tortilla się przyrumieni wyjmujemy ją ręcznik papierowy, a następnie wstawiamy do porcelanowych miseczek.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
5
Gulasz przekładamy do tortilli, wykładamy łyżkę kwaśnej śmietany i posypujemy startym serem i natką pietruszki.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 18.09.2016 11:03
Cos wartego uwagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak