Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna i delikatna w smaku zupa przygotowana ze świeżych ogórków gruntowych.

Składniki:

Zupa ogórkowa:

ogórki gruntowe 5 szt.
ziemniaki 4 szt.
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 0.25 szt.
por 0.5 szt.
cebula 1 szt.
bulion warzywny 1.5 litra
kasza jaglana 100 gramów
serek topiony śmietankowy duży 60 gramów
masło 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
posiekany koperek 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
cukier 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.25 łyżeczki

Porada

Do zupy zamiast serka topionego można dodać śmietanę.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić na paski, por pokroić na półplasterki, cebulę obrać i posiekać, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać ogórki i smażyć razem około 5 - 7 minut. Bulion zagotować, dodać wszystkie warzywa oprócz ogórków, listek laurowy oraz ziele angielskie i razem gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać ogórki, kaszę jaglaną, serek topiony, sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak