Zupa ogórkowa z nutą czosnkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki kiszone

    0,5 kg
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 główka
  • szczypior

    1 pęczek
  • masło

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    100 ml
  • pieprz

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa ogórkowa z nutą czosnkową foto
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Szatkujemy szczypiorek. Całość przesmażamy na łyżce masła.
Krok 2 - Zupa ogórkowa z nutą czosnkową foto
Przesmażone warzywa zalewamy litrem wody i gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Zupa ogórkowa z nutą czosnkową foto
Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do całości
Krok 4 - Zupa ogórkowa z nutą czosnkową foto
Gotujemy ok. 20 minut aż ogórki zmiękną i zupa nabierze smaku. Zabielamy śmietaną. Przyprawiamy kucharkiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 5 - Zupa ogórkowa z nutą czosnkową foto
Świetna , wyrazista zupa na zimne jesienne wieczory. Czosnek na pewno odpędzi niejedno przeziębienie. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 05.10.2013 14:58
smaczna zupa :)
sasanka 05.10.2013 14:37
klasyczna ogórkowa jest pyszna :) podkręcona czosnkiem pewnie też :)
Milena87 05.10.2013 13:54
dobra taka z czosnekiem
berys18 05.10.2013 12:09
ale narobiłaś mi smaka
Agata 05.10.2013 11:25
nie robiłam nigdy tej zupy z czosnkiem ale spróbuję:)
Joannasz3190 05.10.2013 10:34
Lubię czosnek, więc taka nuta mi odpowiada :)
sylwia_mc 05.10.2013 10:10
Na pewno jest pyszna, lubię czosnek
aniagdz 05.10.2013 10:04
jest czosnek, to musi być pyszne;)
Ela_K 05.10.2013 09:36
zawsze robię ogórkową z czosnkiem bardzo smaczna
iwi 05.10.2013 09:15
Racja zupka zarąbista

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat