Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nie ma to jak polskie zupy. Od czasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki.

Składniki:

żołądki drobiowe 500 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
ogórki kiszone 500 gramów
śmietana 18% 100 mililitrów
mąka kukurydziana 1 łyżka
Koperek suszony Prymat 1 łyżka
jajko 4 sztuki
sok z ogórków kiszonych 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych

Żołądki oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), zagotowujemy, usuwamy szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski.
Wywar przecedzamy.
Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy.
Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu.
Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki.
Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek (u nas suszony, sorki, sklera…zapomnieliśmy kupić świeży), zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
Na powierzchnię zupy wbijamy jajka, gotujemy pod przykryciem przez kilka min. Pamiętajmy, że kwas szybko ścina białko, dodatkowo wysoka temperatura.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.03.2019 10:37
Pomysłowo z jajkami ,jeszcze tak nie gotowałam, na koniec gotowania ogórkową zabielam śmietaną.Fajny przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak