Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na skrzydełkach
Włoszczyznę obieramy.
Do dużego garnka nalewamy 1.5l wody, wrzucamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 2-3 godzin (najlepiej żeby były to 3 godziny).
Gdy jesteśmy na półmetku czasu gotowania zupy- ok. 30 min. na wolnym ogniu, do zupy możemy wrzucić włoszczyznę- wymaga ona krótszego czasu gotowania.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i starte ogórki wrzucamy do bulionu, gdy marchewka zacznie mięknąć- nie chcemy żeby warzywa nam się rozgotowały.
Do garnka wlewamy również zalewę z ogórków (z dużego słoika ok. 150ml)
Wszystko gotujemy jeszcze ok. 10- 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na sam koniec zupę należy doprawić solą i pieprzem, ew. zabielić ją śmietaną.