Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na skrzydełkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 300 gram
włoszczyzna 1 szt
ziemniak 2 szt
ogórki kiszone 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na skrzydełkach

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach- ew. możemy je pokroić w plastry. Sok, z zalewy, w której były ogórki odstawiamy- nie wylewamy.
Włoszczyznę obieramy.
Do dużego garnka nalewamy 1.5l wody, wrzucamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 2-3 godzin (najlepiej żeby były to 3 godziny).
Gdy jesteśmy na półmetku czasu gotowania zupy- ok. 30 min. na wolnym ogniu, do zupy możemy wrzucić włoszczyznę- wymaga ona krótszego czasu gotowania.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i starte ogórki wrzucamy do bulionu, gdy marchewka zacznie mięknąć- nie chcemy żeby warzywa nam się rozgotowały.
Do garnka wlewamy również zalewę z ogórków (z dużego słoika ok. 150ml)
Wszystko gotujemy jeszcze ok. 10- 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na sam koniec zupę należy doprawić solą i pieprzem, ew. zabielić ją śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 09.03.2013 11:32
to musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak