Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    2 szt
  • ziemniaki

    6 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • ogórki kiszone

    8 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    3 kulki
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyzeczka
  • koperek

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka myjemy zalewamy 2 l wody i gotujemy około 40 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do żeberek. Do zupy dodajemy liść laurowy , ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, sól i pieprz. Gotujemy około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy. Gotujemy aż ziemniaki i ogórki będą miękkie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i 3 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy zupę. Na samym końcu dodajemy posiekaną zieleninę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat