Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kość z mięsem
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
por (biała część) 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ziemniaki 6 szt
ogórek kiszony 1 kg
masło klarowane 3 łyżki
koperek 1 pęczek
śmietanka 100 ml
mąka pszenna 2 płaskie łyzki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
włoszczyzna suszona

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Włoszczyznę zatrzeć na tarce o dużych oczkach. por posiekać w pól talarki. Warzywa zalać około osolonej 2l wody. Dołożyć ziele angielski, liść laurowy i gałązkę świeżego lubczyku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą półmiękkie. W tym samym czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Rozgrzać masło klarowane na średniej patelni i przesmażyć ogórki do miękkości. Ogórki połączyć z wywarem, wsypać posiekany koperek i gotować chwile razem, aby smaki się połączyły. Śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do wywaru przez sitko, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 26.01.2017 19:53
bardzo dziękuję :)
Aleksandra/Olcia 22.01.2017 17:02
lubię ogórkową
Madzai 22.01.2017 16:21
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak