Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 litry
  • marchew

    2
  • pietruszka

    1
  • seler

    1
  • ziemniaki

    4
  • por

    1
  • ogórki kwaszone

    5-6
  • śmietana 18 proc

    250 g
  • sól i pieprz

  • przyprawa w płynie

    1 łyżka
  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa (marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kiszone ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach (nie obieramy ze skórki).
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa, ziemniaki i kawałek pora. Doprawiamy solą. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy kawałek pora. Resztę gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dajemy kiszone, starte ogórki i gotujmy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, którą hartujmy wcześniej tzn. wlewamy trochę gorącej zupy do śmietany, mieszamy i dopiero taką wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy solą, przyprawą magi i dodajemy pokrojony drobno koperek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 17.11.2015 16:48
Uwielbiam ogórkową, a najbardziej taką kwaśną i ze swoich ogórków kiszonych;)
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:08
moja ulubiona,zawsze dodaje sporo ogórków
slodkieniebo 17.11.2015 08:55
Uwielbiam zupę ogórkowa zwłaszcza taką kwaśną :)
w mojej kuchni 17.11.2015 08:09
moje smaki w tym daniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat