Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki kiszone 250 gramów
marchewka 2
pietruszka 1
seler 1 plaster
por 1 garstka
ziemniaki 2
koperek
natka pietruszki
udka kurczaka 1
śmietana 12-procentowa 2-3 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Mięso (może być inna cześć kurczaka np. szyjka) gotujemy tworząc bulion. Dodajemy por i pokrojone w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Po chwili gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki możemy zetrzeć na grubych oczkach na tarce ale ja polecam wersję nieco bardziej pracochłonną: pokrojone w kosteczkę. Dodajemy do gotującej się zupy jak już ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietanę "do zupy" - nie za dużo, zupa ma być zielona a nie biała. Jeśli zupa jest zbyt słodka można dolać trochę wody z ogórków. Na koniec dodajemy natkę i koperek oraz doprawiamy solą//kostką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak