Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    0,5 szt
  • ogórki kiszone

    5 szt.
  • smietana 18%

    2 łyzki
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    6 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • liść laurowy

    3 szt.
  • ziemniaki

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W litrze wody gotujemy do miękkości kawałki selera i pietruszki z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pieprzem.(przyprawy dobrze jest umieścić na sicie albo w zaparaczu do herbaty, żeby nie przeszkadzały w trakcie jedzenia).

Na tarce z grubymi okami trzemy marchewke i dodajemy ją, kiedy warzywa będą miękkie. Dolać szklankę wody i gotować ok.5 minut. Po tym czasie dodać starte na grubych okach ogórki kiszone i gotować 15 minut. Dodać sól do smaku i dodać pokrojone w drobna kostkę ziemniaki.

Do małego naczynka odlewamy odrobinę zupy do rozmieszania ze śmietaną. Rozmieszaną śmietanę dodać do zupy ciągle mieszając wtedy, kiedy ziemniaki będą już miękkie.

Gotować jeszcze chwilę i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 17.12.2012 09:32
lubię
kuklik 22.08.2012 15:09
zupka na czasie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat