Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z kurczaka

    3-4 szklanki
  • marchewka

    2 mała
  • ziemniaki

    2 średnie
  • ogórki kiszone

    4 średnie
  • por

    1 ładny liść
  • por (biała część)

    1 szt
  • śmietana

    6-7 łyżek
  • Kucharek przyprawa do potraw

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
Do wywaru (może być z kurczaka lub warzywny, ja użyłam z kurczaka) dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy na średnim ogniu, doprawiamy odrobiną kucharka.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
Po kilku minutach dodajemy 1 małą marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz białą część pora, pokrojoną w cienkie talarki.
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 3 ogórki starte na tarce o grubych oczkach i dalej gotujemy.
Krok 4 - Zupa ogórkowa foto
Po 3-4 minutach wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie jeszcze odrobiną kucharka. Surową marchewkę obieramy i nożykiem do dekoracji warzyw na całej jej długości wycinamy rowki, a następnie kroimy w cieniutkie talarki. Liść pora kroimy wzdłuż na cieniutkie paski, a następnie w drobną kosteczkę. Ogórka kroimy w cieniutkie paseczki, z których zaplatamy warkoczyki. Zupę dekorujemy kwiatuszkami z marchewki i warkoczami z ogórka, a na koniec posypujemy odrobiną posiekanego pora.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 05.02.2012 21:35
Pyszna zupa i jaka ładna marchewka.
MAR3STA 29.11.2011 09:35
znakomita zupka;)
Beatris 26.11.2011 11:03
Jedna z moich ulubionych zupek. A talerz faktycznie fajny, już Ci go zazdroszczę.
Sroczka 26.11.2011 10:39
pyszna zupka
Jarlin 25.11.2011 21:31
smakowita zupka :)
pacpaw 25.11.2011 21:18
fajny talerz :)
Mati13 25.11.2011 21:17
kolorowa:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat