Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa na zielono brokułowo-pokrzywowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młode pokrzywy 30 szt
brokuł mały 1 szt
ziemniaki 6 szt
szczypiorek 1 pęczek
bulion 1,5 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa na zielono brokułowo-pokrzywowa

Pokrzywy myjemy, osuszamy i odcinamy twardsze części łodygi, resztę drobno siekamy. Szczypiorek również opłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. Ziemniaki myjemy, opłukujemy, kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, bulion, sól, pieprz, pokrojone ziemniaki i gotujemy ok. 5-7 min. na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki brokuła i nadal gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodajemy posiekane pokrzywy i szczypiorek. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 3 min. Do zupy wraz z ziemniakami możemy dodać dwie młode marchewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 24.03.2013 11:18
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak