Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa na wieprzowych kulkach z ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej czosnkowy
olej 1/4 szklanki
czosnek 6 ząbków
wywar z kurczaka 1,5 l
seler konserwowy łyżka
sos rybny 2 łyżki
natka pietruszki łyżka
kolendra łyżka
ryż jaśminowy 2 szklanki
mielona łopatka wieprzowa 125 g
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa na wieprzowych kulkach z ryżem

Zaczynamy od przygotowania oleju czosnkowego. Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy na małym ogniu. w tym czasie drobno siekamy czosnek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, mieszamy i smażymy aż będzie złotobrązowy.Uważamy cały czas aby nie przypalić. Studzimy i przecieramy przez sito.

Zagotowujemy wywar wraz z selerem, białym pieprzem i sosem rybnym. Zmniejszamy gaz. Z masy mięsnej formujemy małe podłużne kulki i kolejno wrzucamy do gotującej się zupy. Gdy już wszystkie kulki będą zrobione wówczas wsypujemy ugotowany wcześniej ryż. Wsypujemy natkę pietruszki, kolendrę i gotujemy jeszcze do 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak