Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dużych dojrzałych moreli
12 -
płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado
2 -
łyżeczki cynamonu
1/4 -
Goździki całe Prymat
2 -
łyżeczki cukru waniliowego
1/2 -
łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
1/2 -
sztuk migdałów
20 -
żółtko jajek
1 -
szkl. mleka (może nieco więcej)
1/2 -
łyzki mąki pszennej
3/4 -
szczypta soli
1 -
łyżeczka masła
1
Sposób przygotowania
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać (posiekać a nie mielić - kawałeczki migdałów mają być wyczuwalne). Dodać pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę, rozprowadzić po całej powierzchni, usmażyć naleśnik z obu stron, Zdjąć na talerz, przestudzić, pokroić w paseczki jak makaron. Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele (te 10 sztuk), podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek, dookoła nalać zupę. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i mocno schłodzoną.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)