Zupa morelowa z migdałowymi kluseczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dużych dojrzałych moreli

    12
  • płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado

    2
  • łyżeczki cynamonu

    1/4
  • Goździki całe Prymat

    2
  • łyżeczki cukru waniliowego

    1/2
  • łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

    1/2
  • sztuk migdałów

    20
  • żółtko jajek

    1
  • szkl. mleka (może nieco więcej)

    1/2
  • łyzki mąki pszennej

    3/4
  • szczypta soli

    1
  • łyżeczka masła

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lato w pełni, na straganach jest mnóstwo dojrzałych owoców. Może dzisiaj namówię Was na pachnącą, morelową zupę z naleśnikowym makaronem?

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać (posiekać a nie mielić - kawałeczki migdałów mają być wyczuwalne). Dodać pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę, rozprowadzić po całej powierzchni, usmażyć naleśnik z obu stron, Zdjąć na talerz, przestudzić, pokroić w paseczki jak makaron. Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele (te 10 sztuk), podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek, dookoła nalać zupę. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i mocno schłodzoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 03.02.2013 15:48
jeszcze nigdy takiej nie jadłam
Misia90 04.08.2011 00:37
fajne
Marysia 04.08.2011 00:21
fajne
Karolina69 04.08.2011 00:13
fajne
kaja2.21 24.04.2011 22:10
ciekawy przepis
mariusz14 24.10.2010 20:44
przepiękna
SmakolykiJoanny 01.10.2010 07:28
zupa na słodko całkiem ciekawe
Karolcia12 18.09.2010 22:31
morele, ciekawy przepis
plocia 18.09.2010 18:27
jak dla mnie nowość ale warta wypróbowania
justyna111 18.09.2010 13:59
jeszcze nie jadłam takiej zupy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat