Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marchewkowa z przegrzebkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami Św. Jakuba to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

Składniki:

przegrzebki 6 sztuk
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
marchew 500 gramów
cebula 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
bulion drobiowy 500 mililitrów
śmietana 18% 0.5 szklanki
cukier 0.5 łyżeczki
wytrawny wermut 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchewkowa z przegrzebkami

Małże opłukałem zimną wodą, osuszyłem ściereczką. Mięso małży pokroiłem w poprzek na cienkie plastry.
Oliwę rozmieszałem z sokiem cytrynowym i połową natki. Plastry małży ułożyłem płasko na półmisku, posmarowałem marynatą z oliwy i wstawiłem na godzinę do lodówki.

Obrałem marchewki, pokroiłem na plasterki. Cebulę drobno posiekałem i na słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem marchew, wlałem rosół. Gotowałem do miękkości marchwi. Odcedziłem (wywar z marchwi zachowałem). Marchew zmiksowałem razem z wywarem i śmietaną. Zupę wlałem ponownie do garnka, gotowałem na słabym ogniu ok. 10 minut. Posypałem resztą pietruszki, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i wermutem.

Małże można ewentualnie krótko obsmażyć na oliwie.
Plastry małży posypałem solą i białym pieprzem, które następnie położyłem na zupie rozlanej na talerzach , tak aby pływały na jej powierzchni. Zupę ugarnirowałem pietruszką i natychmiast podałem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak