Przepis i sposób przygotowania na: Zupa łososiowa z nutką Orientu.
Namoczyć grzyby chińskie. Jak się otworzą, pokroić w cienkie paseczki. Filet z łososia pokroić w kostkę i skropić sokiem z jednej cytryny, odstawić do lodówki. Marchew, pietruszkę, seler pokroić a'la julienne ( na zapałkę),cebulę w talarki. Warzywa przesmażyć krótko na maśle z dodatkiem dobrej oliwy.( wtedy masło się nie pali).Tak samo z cebulą, zeszklić. Do gotującego się wywaru(około 1,5 litra) dodać pokrojone grzyby, warzywa i cebulę. Pogotować 5 minut. Wyjąć liść laurowy i jak się uda ziele angielskie z bulionu. Dodać pokrojonego łososia, następne 5 minut i na koniec chiński makaron ryżowy 3 minuty. Dodać świeżo zmielony pieprz. Uważać na sól, jest w bulionie (chyba że gotujemy wywar, wtedy osolić).Wlać na talerze, posypać natką.