Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka bez kości
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
miód
2 łyżki
cukier
100 g
olej
wino czerwone
100 ml
ocet balsamiczny
25 ml
marchew
3 sztuki
pietruszka
1 sztuka
por
1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Krok 1 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
2
Warzywa (marchew, pietruszkę i pora) kroimy w średniej wielkości kawałki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
3
Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wsypujemy dwie łyżki soli peklowej, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa ok. 10-15 ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Szynkę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 2 godziny.
Krok 3 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
4
W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Szynkę po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szynkę smarujemy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150° na 2 godziny.
Krok 4 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
5
Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.
Krok 5 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.01.2017 14:21
Pysznie wyglada
asiatok 04.03.2016 22:42
Szynka perfekcyjna!
ben-ka 26.12.2015 10:16
Aż ślinka cieknie na sam widok.
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:15
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Mniam 03.12.2015 15:09
Wspaniale się prezentuje! Musi być pyszna!
Jadwiga/Jaga85 03.12.2015 11:12
Coś pysznego!
Poison1988 03.12.2015 08:24
domowa szyneczka - aż ślinka cieknie :)
Maridka19 03.12.2015 07:36
Taka szyneczka jest najsmaczniejsza :)
Ola1984 02.12.2015 23:07
Wygląda obłędnie :)
bietka 02.12.2015 20:39
szyneczka bardzo apetycznie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak