Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka bez kości

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    100 g
  • olej

  • wino czerwone

    100 ml
  • ocet balsamiczny

    25 ml
  • marchew

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Krok 2 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
Warzywa (marchew, pietruszkę i pora) kroimy w średniej wielkości kawałki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wsypujemy dwie łyżki soli peklowej, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa ok. 10-15 ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Szynkę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 2 godziny.
Krok 4 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Szynkę po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szynkę smarujemy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150° na 2 godziny.
Krok 5 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 07.01.2017 14:21
Pysznie wyglada
asiatok 04.03.2016 22:42
Szynka perfekcyjna!
ben-ka 26.12.2015 10:16
Aż ślinka cieknie na sam widok.
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:15
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Mniam 03.12.2015 15:09
Wspaniale się prezentuje! Musi być pyszna!
Jadwiga/Jaga85 03.12.2015 11:12
Coś pysznego!
Poison1988 03.12.2015 08:24
domowa szyneczka - aż ślinka cieknie :)
Maridka19 03.12.2015 07:36
Taka szyneczka jest najsmaczniejsza :)
Ola1984 02.12.2015 23:07
Wygląda obłędnie :)
bietka 02.12.2015 20:39
szyneczka bardzo apetycznie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat