Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa z kalafiorem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zupa kurkowa to jedna z ulubionych zup mojej rodzinki, dlatego też postanowiłam ulepszyć ją dodając różyczki kalafiora które również moja rodzinka uwielbia. Zupa wyszła aromatyczna, pyszna, a duet kurek i kalafiora powiem to strzał w w dziesiątkę.

Składniki:

Potrzebne składniki:

kurki 400 g
marchewka 1 sztuka
cebula 1 szt.
olej rzepakowy 3 duże łyż.
masło 1 duża łyż.
ziemniaki 4 szt.
kalafior 0.5 szt.
bulion 1.5 litra
śmietana 200 ml
koperek świeży 0.5 pęczka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Przyprawy dodajemy do smaku według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa z kalafiorem

Oczyszczone,  opłukane i pokrojone kurki dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy.
Gdy kurki puszczą wodę dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i podsmażamy jeszcze około 10 minut.
Całość przekładamy do ugotowanego wcześniej bulionu, dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora.
Gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Na koniec zupę zabielamy zahartowaną śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Zupę posypujemy posiekanym koperkiem.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 18:52
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak