Przepis i sposób przygotowania na: zupa kremowa z białych szparagów na rosole...
szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu
czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu
szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką
te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać
do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować
następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia
zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami ............SMACZNEGO!!!