Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa kremowa z białych szparagów na rosole...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 3 pęczki
cukier 1 łyżka
wywar z kurczaka 2,5 litra
marchewka 2 średnie
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa kremowa z białych szparagów na rosole...

szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki

szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu

czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu

szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką

te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać

do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować

następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia

zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami ............SMACZNEGO!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 05.07.2014 22:31
smakuje mi ten krem
marcia7 29.06.2014 15:00
świetny krem
fotoviderek 29.06.2014 11:01
Wyśmienita :)
Noruas 29.06.2014 00:45
fajny pomysl
norweska20 29.06.2014 00:40
apetyczna propozycja....takiej jeszcze nie jadłam
w mojej kuchni 28.06.2014 23:16
ps.; na talerzu posypać mielonym pieprzem....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak