Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem ziemniaczano-pieczarkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 4 szklanki
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
ziemniaki 50 dag
pieczarki 20 dag
cebula 1 szt
śmietana 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 szt
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem ziemniaczano-pieczarkowy

Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości a następnie miksujemy na jednolity krem. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę, oprószamy mąką i zasmażamy pilnując by się nie zrumieniła. Podajemy do kremu ziemniaczanego, mieszamy ze śmietaną i gotujemy jeszcze 5-7 min. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy by zupa przestygła. W tym czasie pieczarki oczyszczamy kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju. Do przestudzonej zupy dodajemy zoltka i natke, mieszamy. Przelewamy do bulionówek, posypujemy pieczarkami, oprószamy galka muszkatolowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 05.11.2012 09:56
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak