Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem ziemniaczano-czosnkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 9 ząbków
ziemniaki 3 sztuki
marchew 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
ziele angielskie 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
serek topiony śmietankowy duży 100 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
śmietana 12% 4 łyżki
masło 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem ziemniaczano-czosnkowy

Kroki postępowania

1
Warzywa potrzebne na zupę: ziemniaki i cebulę po obraniu pokroić w kostkę. Marchew po obraniu pokroić razem z czosnkiem w talarki.
Krok 1 - Zupa krem ziemniaczano-czosnkowy foto
2
W garnku rozgrzać masło i olej, podsmażyć ziemniaki oraz marchew. Po paru minutach dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać, aż się zeszklą. Dodać liście laurowe oraz ziele i całość zalać bulionem.
Krok 2 - Zupa krem ziemniaczano-czosnkowy foto
3
Gdy warzywa będą miękkie, dodać serek topiony, następnie całość zmiksować, doprawić gałką, solą, pieprzem oraz śmietanką. Można podać z grzankami i posypać natką pietruszki.
Krok 3 - Zupa krem ziemniaczano-czosnkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 11.02.2014 21:56
kusi ta zupka kusi- jestem ciekawa smaku:)
Cranberry 10.02.2014 19:11
Pysznie podoba mi się :)
jowant 10.02.2014 17:01
wygląda niesamowicie smacznie :) oj zjadłabym sobie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak