Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem ziemniaczano-buraczana

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa krem

buraki 500 gram
rosół 1,5 litra
ziemniaki 700 gram
marchew 2 sztuki

Grzanki

chleb czerstwy 3 kromki
olej do skropienia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem ziemniaczano-buraczana

Kroki postępowania

1
Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy na półmiękko.
Krok 1 - Zupa krem ziemniaczano-buraczana foto
2
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wrzucamy do ugotowanych na półmiękko buraków i gotujemy wszystko do miękkości (w międzyczasie zbierając tworzące się szumowiny na powierzchni).
Krok 2 - Zupa krem ziemniaczano-buraczana foto
3
Po ugotowaniu część barszczu odlewamy do miski, resztę blendujemy na krem i w razie potrzeby rozrzedzamy pozostawionym barszczem.
Krok 3 - Zupa krem ziemniaczano-buraczana foto
4
Czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i smażymy na suchej patelni na rumiano, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanymi grzankami posypujemy wierzch zupy.
Krok 4 - Zupa krem ziemniaczano-buraczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 22.07.2015 22:18
Och, i jaki kolorek piękny pozostał :)
Czarnula666 21.07.2015 15:58
Nie jadłam takiej :) Ale napewno niedługo zrobie:)
2milutka 21.07.2015 14:51
fajny ma kolorek :)
Justi2401 21.07.2015 14:34
Jak dla mnie zupa wspaniała, uwielbiam buraki pod każdą postacią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak