Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z selera naciowego

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Rewelacyjny krem z dodatkiem aromatycznego sera.

Składniki:

Składniki:

seler naciowy 500 gramów
cebula 1 sztuka
ser pleśniowy 80 gramów
śmietana 18% 100 mililitrów
bulion warzywny 1 litr
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy sera rokpol

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z selera naciowego

Seler naciowy dokładnie umyłem. Łodygi drobno pokroiłem, a liście oderwałem i zostawiłem do przybrania.

Cebulę drobno posiekałem.

W rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę.

Wrzuciłem pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem, zmiksowałem.

Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy.

Zupę zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser.

Podgrzałem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił. Doprawiłem do smaku.

Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę.

Każdą porcję udekorowałem listkami selera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak