Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z porów i selera

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Rozpisywać się tym razem nie mam zamiaru, bo to klasyk wśród zup-kremów. To must have polskiego stołu. Aksamitna, subtelna w smaku. Poezja Kuchni Polskiej.

Składniki:

Składniki:

marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 200 gramów
pory 300 gramów
ziemniak 200 gramów
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
posiekany koperek 1 łyżka
śmietana 12% 70 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z porów i selera

Zupa krem z porów i selera to aromatyczna zupa, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Może być podawana na ciepło lub na zimno. 

Warzywna zupa krem jest niskokaloryczna i bogata w witaminy i minerały, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety.

1. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra).

2. Pory kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę, dodajemy do zupy.
Całość gotujemy do miękkości, blendujemy i przecieramy przez sito.

3. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą, zagotowujemy.

4. Podajemy z grzankami i koperkiem.

Wypróbuj także inne przepisy na aromatyczne zupy >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak