Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonej papryki

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kremowa, aromatyczna i pyszna zupa krem z papryki pieczonej zachwyci wszystkich. Dodatek uprażonych pestek słonecznika doda jej orzechowego smaku, a siekane liście kolendry orzeźwienia.

 

Składniki:

Na zupę:

papryka czerwona 6 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziemniak 2 sztuki
rosół z kury 1,5 litra
serek kremowy paprykowy 200 gramów
śmietanka 30% 200 mililitrów
słonecznik ziarna 1/2 szklanki
masło klarowane 2 łyżki
natka kolendry 1 pęczek

Do smaku:

przyprawa KUCHAREK
Pieprz ognisty mielony Prymat
cukier
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej papryki

Umyte papryki ułożyć na blasze i upiec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Po tym czasie, gorące papryki włożyć na kilka minut do torby foliowej lub miski i owinąć szczelnie folią spożywczą. To sprawi, że papryki się zaparzą i będzie je łatwiej obrać. Obrać papryki ze skóry. Oczyścić z pestek, odciąć ogonki. Upieczone papryki pokroić w plastry.

Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić cebule w kostkę, czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć pestki słonecznika. Posiekać listki kolendry.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, paprykę, dodać ziemniaki. Po chwili wlać rosół i ugotować warzywa do miękkości.

Zupę zmiksować na jednolity krem dodając po chwili kremowy ser paprykowy i śmietankę.

Krem doprawić do smaku, posypać pestkami słonecznika i posiekaną natką kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak