Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej papryki
Umyte papryki ułożyć na blasze i upiec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Po tym czasie, gorące papryki włożyć na kilka minut do torby foliowej lub miski i owinąć szczelnie folią spożywczą. To sprawi, że papryki się zaparzą i będzie je łatwiej obrać. Obrać papryki ze skóry. Oczyścić z pestek, odciąć ogonki. Upieczone papryki pokroić w plastry.
Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić cebule w kostkę, czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć pestki słonecznika. Posiekać listki kolendry.
W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, paprykę, dodać ziemniaki. Po chwili wlać rosół i ugotować warzywa do miękkości.
Zupę zmiksować na jednolity krem dodając po chwili kremowy ser paprykowy i śmietankę.
Krem doprawić do smaku, posypać pestkami słonecznika i posiekaną natką kolendry.