Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kremowa, aromatyczna i pyszna zupa krem z papryki pieczonej zachwyci wszystkich. Dodatek uprażonych pestek słonecznika doda jej orzechowego smaku, a siekane liście kolendry orzeźwienia.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • papryka czerwona

    6 sztuk
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniak

    2 sztuki
  • rosół z kury

    1,5 litra
  • serek kremowy paprykowy

    200 gramów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • słonecznik ziarna

    1/2 szklanki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • natka kolendry

    1 pęczek

Do smaku:

  • przyprawa KUCHAREK

  • pieprz ognisty mielony

  • cukier

  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte papryki ułożyć na blasze i upiec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Po tym czasie, gorące papryki włożyć na kilka minut do torby foliowej lub miski i owinąć szczelnie folią spożywczą. To sprawi, że papryki się zaparzą i będzie je łatwiej obrać. Obrać papryki ze skóry. Oczyścić z pestek, odciąć ogonki. Upieczone papryki pokroić w plastry.

Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić cebule w kostkę, czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć pestki słonecznika. Posiekać listki kolendry.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, paprykę, dodać ziemniaki. Po chwili wlać rosół i ugotować warzywa do miękkości.

Zupę zmiksować na jednolity krem dodając po chwili kremowy ser paprykowy i śmietankę.

Krem doprawić do smaku, posypać pestkami słonecznika i posiekaną natką kolendry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat