Zupa krem z marchewki z pomarańczą i serem feta

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupy krem święcą triumfy na polskich stołach. Uwielbiamy je za łatwość przygotowania, proste składniki i wyśmienity smak. Wypróbujcie zupę krem, gdzie z pozoru niepasujące do siebie smaki łączą się w idealną całość. Taki właśnie jest krem z marchewki z pomarańczą i serem feta. Kolor i smak Was zachwyci!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • marchew

    1 kg
  • pietruszka

    2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    1 szklanka
  • mleko kokosowe

    1 szklanka
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • roztarte ząbki czosnku

    2 sztuki
  • ser feta

    100 g
  • filety z dwóch pomarańczy

  • kolendra posiekana

    pęczek
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu

    1 łyżka
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. W garnku na maśle smażymy cebulę, czosnek, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę pokrojoną w plastry i po kilku minutach zalewamy bulionem.

2. Gotujemy do miękkości warzyw, a następnie dokładnie miksujemy, wlewamy sok pomarańczowy, mleko kokosowe, przyprawę w płynie i ponownie miksujemy. 

3. Tak przygotowaną zupę doprawiamy do smaku, podajemy z filetowanymi pomarańczami, serem feta i świeżą kolendrą.  

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat