Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z grzybów.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 50 dag
cebula 1 szt
rosół warzywny 1 litr
masło 3 łyżki
śmietana 18 proc 200 ml
pietruszka zielona
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z grzybów.

Oczyszczone grzyby pokroić i przesmażyć na maśle razem z posiekaną cebulką, aż się lekko zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.
Zalać połową rosołu i gotować 10min,a następnie zmiksować.
Dolać resztę rosołu, zagotować i zaciągnąć śmietaną.
Dolewając rosół regulujemy pożądaną konsystencję (gęstość) kremu .
PS. Ostatnio pisałem o smardzach. Dodatek tych grzybów(mogą być suszone) wzmacnia aromat i wzbogaca smak zup grzybowych.

Zupy odnajdują dziś swoje dawne miejsce na naszych stołach. Są wspomnieniem dzieciństwa ,obiadów i kolacji ,do których zasiadała cała rodzina. Zupę często przygotowujemy dla dzieci, które po powrocie ze szkoły mogą same ją odgrzać i zjeść.
Zupy grzybowe gotujemy z grzybów świeżych, suszonych, solonych i konserwowych, z jednego lub kilku gatunków.
Najważniejsze-muszą być jadalne! Zupę gotujemy na rosole lub na wywarze z warzyw. Można zaciągać śmietaną, żółtkami lub zasmażką. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, łazankami czy ziemniakami ,posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 18.10.2013 22:27
świetna z grzankami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak