Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni z grzankami
Zupa krem z dyni to jedna z moich ulubionych. Jest tak pyszna, że za każdym na nowo zachwycam się jej smakiem. Kolorowa i pożywna. Można podać ją na wiele sposobów - z grzankami, groszkami ptysiowymi obranymi pestkami dyni lekko uprażonej na suchej patelni.
Jak przygotować zupę krem z dyni?
Dynię obrać ze skóry, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz dynię.
Zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę imbiru, gałki muszkatołowej oraz chili. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby jeszcze doprawić przyprawami.
Podawać z grzankami i kleksem śmietany.