Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni z grzankami
Prosty przepis na krem z dyni z grzankami to jeden z moich ulubionych. Jest tak pyszna, że za każdym razem na nowo zachwycam się jej smakiem. Kolorowa i pożywna. Można podać ją na wiele sposobów - z grzankami, groszkami ptysiowymi obranymi pestkami dyni, lekko uprażonymi na suchej patelni. Zupa krem z dyni z grzankami to jedna z najpopularniejszych zup w sezonie jesiennym. Zajadamy ją chętnie, bo jest sycąca i rozgrzewająca, a jej nadmiar możemy spokojnie zamrozić. Prosty przepis na krem z dyni z grzankami to pomysł dla wszystkich tych, którzy nie mają pomysłu, co przygotować z nadmiarem dyni, którą mają. To przepis na obiad na co najmniej 2-3 dni! Koniecznie wypróbujcie ten przepis - koniecznie z grzankami.
Jak przygotować zupę krem z dyni?
1. Dynię obrać ze skóry, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz dynię.
2. Zalać wszystko bulionem warzywnym i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę imbiru, gałki muszkatołowej oraz chili. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby jeszcze doprawić przyprawami.
4. Podawać z grzankami i kleksem śmietany.