Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni na dwa sposoby
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni, w której od Was zależy czy zdecydujecie się przetrzeć ją przez sito.
Będzie smakować wybornie niezależnie od sposobu przygotowania . Zupę krem z dyni najlepiej podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dynię kroimy na ćwiartki, a te ćwiartki na połówki ;) usuwamy gniazda nasienne. Razem z obraną marchewką i przekrojonym na pół, czosnkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, spryskujemy oliwą i pieczemy 90 minut, pod przykryciem w 200°C.
Marchew, "wyciśnięty" czosnek i "wyłyżeczkowaną" od skórki dynię, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i blendujemy. Całość zagotowujemy.
Teraz są dwie opcje:
1. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
2. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Do Was należy wybór.
Smacznego.