Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z dyni na dwa sposoby

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Teraz "dostać z dyni" nabrało nowego znaczenia. A tak na prawie poważnie, taka "czyściocha" jest niesamowita w smaku. Nie jest "zbrukana" innymi dodatkami typu mleko kokosowe czy curry, choć prawdę mówiąc też mi smakują. Czasami warto postawić na proste, co nie znaczy, że nie wyrafinowane, smaki.

Składniki:

Składniki:

dynia piżmowa 2.5 kilograma
marchew 300 gramów
czosnek 1 główka
woda 3 litry
śmietana 36% 200 mililitrów
pasta z zielonych oliwek 50 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni na dwa sposoby

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni, w której od Was zależy czy zdecydujecie się przetrzeć ją przez sito.

Będzie smakować wybornie niezależnie od sposobu przygotowania . Zupę krem z dyni najlepiej podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Dynię kroimy na ćwiartki, a te ćwiartki na połówki ;) usuwamy gniazda nasienne. Razem z obraną marchewką i przekrojonym na pół, czosnkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, spryskujemy oliwą i pieczemy 90 minut, pod przykryciem w 200°C.

Marchew, "wyciśnięty" czosnek i "wyłyżeczkowaną" od skórki dynię, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i blendujemy. Całość zagotowujemy.

Teraz są dwie opcje:

1. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

2. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Do Was należy wybór.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak