Zupa krem z dyni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jesień zawitała do nas na dobre, a jak jesień to trzeba coś przygotować z dyni :-) Delikatna i kremowa...

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dekoracja:

  • marchew

    1 szt.
  • woda

    100 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • pestki dyni

    1 garść
  • pietruszka

    1 garść
  • kwaśna śmietana

    1 łyżeczka

Zupa:

  • dynia piżmowa

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • cebula

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    50 ml
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • śmietana 30%

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa krem z dyni

Krok 1 - Zupa krem z dyni foto

Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona, następnie pokroić w grubszą kostkę razem ze skórką.
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie po minucie wyłączyć palnik.
A więc tak; ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce, do gotującego się bulionu wrzuciłam dynię, ziemniaki z marchewką oraz cebulę z czosnkiem.
Gotować do miękkości warzyw.
Zdjąć z palnika, wlać śmietankę i zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową oraz cukrem do smaku.
Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami dyni i...

Krok 2 - Zupa krem z dyni foto

...różyczkami z marchewki.

SlodkoSlodka83
Wodę zagotowałam z cukrem, wrzuciłam cienkie paski marchewki, blanszowałam dosłownie 1 min. Następnie wyjęłam paseczki marchewki, gdy przestygły zwijałam róże. Jeśli za długo przetrzymamy marchewkę w syropie, będzie się łamać przy zwijaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat