Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem z dyni

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
imbir do smaku
chili do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
śmietana 18 proc
grzanki
oliwa
bulion warzywny 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem z dyni

Dynię obrać,usunąć pestki i pokroić w kostkę(szybciej się ugotuje). Pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie w garnku w którym będziemy gotować zupę,dodać drobno pokrojony czosnek i od razu kostki dyni,chwilę smażyć(trzeba uważać aby czosnek się nie przypalił)zalać bulionem. Obrać korzeń imbiru wielkości około 2cm,zetrzeć na tarce,dodać do gotującej się dyni,posolić,dodać pieprz i chili do smaku. Zupę gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie miękka, zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami i kleksem śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak