Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z cukinii
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię.
W garnku rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (czyli 2-3 minuty). Dodaj czosnek i cukinię i często mieszając smaż na dużym ogniu 3-4 minut (cukinia miejscami zacznie się szklić).
Do garnka wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę do ich całkowitej miękkości (10-12 minut).
Dopraw solą, pieprzem i gałką. Zestaw z ognia, zmiksuj na gładki krem.
Zupę przelej do miseczek, nałóż po łyżce śmietanki, posyp pestkami dyni i koperkiem.