Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z cukinii

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 4 szkl
cukinia 3/4 kg
ziemniaki 20 dag
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat d/s d/s
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat d/s

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z cukinii

Umytą i osuszoną cuknię pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię.
W garnku rozgrzej masło z olejem, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (czyli 2-3 minuty). Dodaj czosnek i cukinię i często mieszając smaż na dużym ogniu 3-4 minut (cukinia miejscami zacznie się szklić).
Do garnka wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę do ich całkowitej miękkości (10-12 minut).
Dopraw solą, pieprzem i gałką. Zestaw z ognia, zmiksuj na gładki krem.
Zupę przelej do miseczek, nałóż po łyżce śmietanki, posyp pestkami dyni i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak