Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z cukinii i marchewki
Przepis na zupę krem z cukinii z dodatkiem marchewki, ziemniaków oraz grzanek lub groszku ptysiowego. Znakomita o każdej porze roku, łatwa i szybka do przygotowania i po prostu... przepyszna!
Dodatkowego smaczku zupie krem z cukinii nadaje kosteczka lub mały trójkącik serka topionego. Koniecznie wypróbujcie ten patent!
1. Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jeżeli posiadają pestki, to usunąć. Cebulę poszatkować, marchewkę pokroić w kostkę, ziemniaki w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do garnka dodać masło, kostkę rosołową, gałkę muszkatołową i dolać trochę wody (tak aby lekko pokryła warzywa).
2. Wszystko razem dusić do miękkości, dodać serek topiony a następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem i solą. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.