Zupa krem z ciecierzycy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    300 g
  • masło

    2 lyzki
  • por

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • czosnek

    3 ząbki
  • śmietana 30%

    50 ml
  • sól i pieprz

    . do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    duża szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    duża szczypta
  • Imbir mielony Prymat

    duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem z ciecierzycy foto

Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę, ugotować ciecierzycę do miękkości, odcedzić.
Krok 2 - Zupa krem z ciecierzycy foto

Na maśle zeszklić posiekanego pora. Dodać przeciśnięty czosnek. Przesmażyć.
Krok 3 - Zupa krem z ciecierzycy foto

Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Selera drobno posiekać.
Krok 4 - Zupa krem z ciecierzycy foto
Wrzucić do garnka. Dodać ciecierzycę, gotować razem 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem.
Krok 5 - Zupa krem z ciecierzycy foto

Dodać śmietankę, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
Krok 6 - Zupa krem z ciecierzycy foto
Podawać gorącą z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lucan 13.02.2015 10:18
Do wypróbowania:)
Milka100 13.02.2015 09:43
Apetyczna zupa:)
Konczi 12.02.2015 23:47
Lubie takie kremiki :)
IKrakowianka 12.02.2015 19:00
bardzo fajna jest taka zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat