Zupa krem z borowików aromatyzowana oliwą truflową podana z łazankami .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa truflowa

    2 łyżki
  • borowiki

    200 g (ugotowane, plastry)
  • cebula

    1/2 szt. (pokrojona w kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (rozgniecione)
  • winiak

    50 ml
  • rosół warzywny

    800 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • tymianek

  • makaron łazanki

    160 g (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone grzyby wraz z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia podlać winiakiem, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się rosołu (kilka grzybów pozostawić do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 11.12.2017 23:12
Przepyszna i kusząca smakiem i wyglądem zupka krem;)
cookingangelika 01.03.2017 11:19
przepyszna zupa:)
Patrycja33 04.08.2016 14:23
wyglada wybornie, wyprobuje przepis:-)
Wacław 26.12.2015 15:05
jak mówi klasyk,niebo w gębie :-)
misia123410 07.11.2015 09:36
lubie borówki chyba spróbuje
Hania_1 09.10.2015 19:51
Elegancka i ekskluzywna może być restauracja np. pana Roberta Sowy, a zupa jest bardzo dobra, wystarczy ugotować.
norweska20 23.12.2014 00:26
chętnie bym zjadła
aginaa 13.12.2014 19:50
slicznie podana
wyattearp 13.12.2014 14:43
fajna zupka
Ola1young 13.12.2014 12:42
pycha ,a jak ładnie zupa podana :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat