Zupa krem paprykowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion

    600 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • oregano

  • pomidor

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem paprykowy foto
Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Cebulę oraz sparzonego i obranego pomidora pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać porcję masła z dodatkiem oleju, podsmażyć cebulę oraz czosnek.
Krok 2 - Zupa krem paprykowy foto
Po kilka minutach dodać paprykę i smażyć na średnim ogniu aż zacznie nieco mięknąć.
Krok 3 - Zupa krem paprykowy foto
Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory, chwilę smażyć i zalać bulionem/rosołem (nie całość, po zmiksowaniu można rozcieńczyć większą ilością). Gotować do miękkości warzyw razem z liściem i zielem. Wyjąć liść i ziele, zmiksować całość, doprawić solą, pieprzem oraz oregano. W razie potrzeby dodać nieco cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat