Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem paprykowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
bulion 600 ml
Liść laurowy suszony Prymat
oregano
pomidor 1 sztuka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem paprykowy

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Cebulę oraz sparzonego i obranego pomidora pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać porcję masła z dodatkiem oleju, podsmażyć cebulę oraz czosnek.
Krok 1 - Zupa krem paprykowy foto
2
Po kilka minutach dodać paprykę i smażyć na średnim ogniu aż zacznie nieco mięknąć.
Krok 2 - Zupa krem paprykowy foto
3
Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory, chwilę smażyć i zalać bulionem/rosołem (nie całość, po zmiksowaniu można rozcieńczyć większą ilością). Gotować do miękkości warzyw razem z liściem i zielem. Wyjąć liść i ziele, zmiksować całość, doprawić solą, pieprzem oraz oregano. W razie potrzeby dodać nieco cukru.
Krok 3 - Zupa krem paprykowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak