Zupa krem chrzanowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    8 dag
  • seler

    10 dag
  • ziemniak

    12 dag
  • por

    10 dag
  • starty chrzan

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietany 22-procentowej

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • starta gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • sól

    - -
  • bulion drobiowy

    6 szklanek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • Cebula suszona Prymat

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać, umyć i osączyć. Masło roztopić i dodać pokrojone: por, cebulę, ziemniak i seler. Podsmażyć chwilę, nie rumieniąc, następnie zalać winem i gotować, aż połowa płynu wyparuje. Wlać bulion, gotować 10 min, zagęścić mąką rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać śmietanę i chrzan, wymieszać i zdjąć z ognia. Zmiksować z żółtkami, doprawić solą, pieprzem Prymat i gałką muszkatołową Prymat.

Podawać w filiżankach, posypaną suszoną cebulą Prymat lub zrumienionymi skwarkami z boczku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (92)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 10.04.2015 07:56
może być ciekawie
Anna133 29.02.2012 08:09
ciekawe todanie
[email protected] 06.02.2012 00:15
robie taka fajnq
zuzanna_z 30.01.2012 12:46
smaczna
[email protected] 28.01.2012 13:32
pycha
artur7 21.01.2012 07:03
pycha
artur7 17.01.2012 17:28
mniam
Kasiax18 16.01.2012 17:17
extra :)
Ewa/kalapurtka 01.01.2012 19:57
ciekawe
artur7 15.12.2011 07:49
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat