Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brokuł 1 szt
ziemniaki 2 szt
śmietana 18 proc 250 ml
serek topiony
jaja 2 szt
łyżka octu
migdały
sól, pieprz, pietruszka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem brokułowa z jajkiem i migdałami

Różyczki brokuła wraz z obranymi ziemniakami gotujemy na parze. Warzywa dodać do przygotowanego bulion z suszonej włoszczyzny, dodać serek i śmietanę. Zupę zmiksować na delikatny krem.
Migdały uprażyć na maśle.
W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody (nie więcej niż 10 cm) i zagotować ją dodając 1 łyżeczki octu oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody. Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Powtórzyć z kolejnymi jajkami. Moje jaja trochę za długo przetrzymałam, ale jeszcze trochę płynnego żółtka zostało:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.12.2013 16:55
znakomita ,apetyczna zupa
kasienka23 28.11.2013 19:37
świetna zupka!
Christopher 28.11.2013 16:08
Zupka brokułowa z wypływającym żółtkiem -ekstra.Ciekawe zupy prezentujesz.
norweska20 28.11.2013 10:24
muszę spróbować z tymi migdałami ..pycha
IwonaDD 28.11.2013 09:22
pyszne to za mało!!!
6zer
6zer 28.11.2013 09:11
świętna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak