Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa koperkowa z warzywami i czosnkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 l
śmietana 30% 200 ml
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 3 szt
rzodkiew kawałek
koperek 2 pęczki
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z warzywami i czosnkiem

1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały czas mieszając podsmażamy ok 10 minut.

2. Do dużego rondla wlewamy wodę, dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu do momentu zagotowania. Na tym etapie palnik pod garnkiem już wyłączamy. Rzodkiew obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak kroiliśmy pozostałe warzywa i dorzucamy do zupy.

3. Do zupy dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dopiero przed samym podaniem dodajemy drobno pokrojony koperek. Jeżeli zrobicie to wcześniej, nabierze on brzydkiej, brązowej barwy.

SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 22.03.2015 17:36
Moja ulubiona zupka
Lis 22.03.2015 13:48
Wygląda bardzo apetycznie:)
erym 22.03.2015 13:18
fajna zupka, a zastawa mnie uwiodla...
Franciszek 22.03.2015 12:54
Samo zdrowie
Ania67 22.03.2015 11:09
przepadam za taką
IZABELA29 22.03.2015 10:59
apetycznie wygląda w tym talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak