Zupa koperkowa z warzywami i czosnkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 l
  • śmietana 30%

    200 ml
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • rzodkiew

    kawałek
  • koperek

    2 pęczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały czas mieszając podsmażamy ok 10 minut.

2. Do dużego rondla wlewamy wodę, dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu do momentu zagotowania. Na tym etapie palnik pod garnkiem już wyłączamy. Rzodkiew obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak kroiliśmy pozostałe warzywa i dorzucamy do zupy.

3. Do zupy dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dopiero przed samym podaniem dodajemy drobno pokrojony koperek. Jeżeli zrobicie to wcześniej, nabierze on brzydkiej, brązowej barwy.

SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 22.03.2015 17:36
Moja ulubiona zupka
Lis 22.03.2015 13:48
Wygląda bardzo apetycznie:)
erym 22.03.2015 13:18
fajna zupka, a zastawa mnie uwiodla...
Franciszek 22.03.2015 12:54
Samo zdrowie
Ania67 22.03.2015 11:09
przepadam za taką
IZABELA29 22.03.2015 10:59
apetycznie wygląda w tym talerzu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat