Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa koperkowa z cukinią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 4 sztuki
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 6 sztuk
cukinia 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
koper świeży 2 duże pęczki
pomidory 2 sztuki
sól i pieprz
śmietana 30% 250 ml
posiekany koperek

Porada

Zupa koperkowa jest niesamowicie aromatyczna i delikatna w smaku. Z cukinią smakuje rewelacyjnie , pomidory nadają jest pięknego koloru a słodka śmietanka idealnie podkręca smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z cukinią

Skrzydełka zalać 2-2,5 l wody gotować na wolnym ogniu ok 40 min.

Warzywa obrać,umyć osuszyć.
Marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę dodać do wywaru.

Pora posiekać drobno pomidory pokroić w ostkę cukinię zetrzeć.

Umyty osuszony koper posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać masło zeszklić pora, dołożyć cukinie, pomidory i koper.
Smażyć przez kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Warzywa z koprem dodać do wywaru.
Gotować do miękkości wszystkich składników.

Śmietankę wlać do zupy doprawić solą i pieprzem.

Zupę po wierzchu posypać koperkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak