Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa koperkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 litry bulionu (ja użyłam wołowego)
2 pęczki koperku
duża marchewka (z gotowania bulionu)
duży korzeń pietruszki (z gotowania bulionu)
mały kubek jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
pół małego pęczka grubego szczypiorku (opcjonalnie)
sól
pieprz
250 g drobnego makaronu

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa

Makaron gotujemy al dente. Do bulionu wrzucamy poszatkowany koperek i starte na dużych oczkach: marchew i pietruszkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy 5 minut. Ja tę zupę podaję w ten sposób, że na talerz nakładam makaron, potem dolewam zupę i na koniec dodaję łyżeczkę jogurtu. Nie polecam dodawania makaronu do zupy, jeżeli będziecie ją jeść np. dwa dni. Makaron wchłonie cały płyn i tyle będzie z zupy. Jogurt podaję również na końcu, wtedy mam pewność, że zupa mi się nie zważy. W przypadku, gdy do koperkowej dodajecie śmietanę, tego problemu nie ma. Hartujecie śmietanę z chochlą gorącej zupy i dodajecie ją pod koniec gotowania. Na koniec, zupę posypuję jeszcze poszatkowanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 24.01.2017 18:58
Bardzo dobre :) mniam
Ania321 24.01.2017 16:21
bardzo lubię :)
Wacław 24.01.2017 15:21
dobra zupa,moje smaki :-)
adelajda 24.01.2017 15:10
Dobra zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak