zupa kokosowa z czerwoną pastą curry i tofu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    1 szklanka
  • sok pomidorowy

    1 szklanka
  • czerwone curry pasta

    1 łyżka
  • marchew

    1 średnia
  • cebula czerwona

    1 średnia
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    1/4 szklanki
  • ocet balsamiczny

    1/4 szklanki
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • tofu

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tofu pokroić w kostkę. Wmieszać sos sojowy i ocet balsamiczny i dodać do tofu. Wymieszać marynować 1-2 godziny.
Mleko kokosowe z puszki, bulion (warzywny lub drobiowy) oraz sok pomidorowy zagotować razem w garnku.
Cebulę rozdrobnić i podsmażyć z łyżeczką cukru na oleju kokosowym na patelni, dodać rozgnieciony czosnek.
Marchew zetrzeć lub pokroić w talarki. Cebulę i marchew dodać do zupy, dodać pastę curry, tofu odcedzone z marynaty. Gotować na małym ogniu 5 minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Gotowe, smacznego.


* Można wzbogacić skład krewetkami, grzybami lub czerwonymi warzywami.
** w skład czerwonej pasty curry wchodzi: czerwone chili, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, limonka Kaffir, imbir. Skład i proporcje zależą od producenta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 03.10.2014 19:29
rewelacyjny przepis, u Ciebie zawsze coś pysznego i oryginalnego
Katarzyna59 31.01.2014 15:28
pyszniutka,
Renata22 11.12.2013 19:22
Miseczka pyszności;)
Klausia 18.11.2013 16:40
ale eksplozja smaków :D ciekawa jestem smaku :)
okrysia 06.11.2013 17:15
SMACZNE TO!
Rafał10 05.11.2013 15:52
świetne składniki... zupka musi być ucztą dla podniebienia...
anemon 27.10.2013 13:45
Dziękuję @caralajna, tak mnie zachęcił widok Twojej zupy, że robię zamówienie i kupuję.
ONY_za_kare 27.10.2013 12:04
rewelacja!
fotoviderek 27.10.2013 08:23
Smaczna zupka :)
caralajna 27.10.2013 07:10
@anemon, dla mnie zielona i czerwona pasta curry różnią się kolorem a smaku nie odróżniam, choć jest bardzo charakterystyczny i na pewno warto kupić, bo czuć Azję w potrawach. tego smaku nie da się podrobić. czerwoną i zieloną łączy się z innymi składnikami tak wynika ze wskazówek na opakowaniu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat