Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka wieprzowa
0.5 kg -
przyprawa uniwersalna Kucharek
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
kasza manna
1 łyżeczka -
marchewki
2 sztuki -
ziemniaki
3 sztuki -
koperek świeży
-
mięta świeża siekana
-
ziele angielskie
-
Majeranek suszony Prymat
-
bulion warzywny
-
włoszczyzna suszona
Przepis i sposób przygotowania Zupa klopsowa z koperkiem i ziemniakami
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko i Przyprawę do potraw Kucharek. Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu dodajemy kaszę manną.
Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Seler i por obieramy i myjemy. Opcjonalnie zamiast świeżej włoszczyzny można użyć Bulionu warzywnego Kucharek.
Z doprawionego mięsa formujemy pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej pulpety. Jednocześnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy pulpety 20 minut.
Dodajemy resztę warzyw: potartą marchewkę i pietruszkę oraz por w całości. Zupę gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Na samym końcu doprawiamy do smaku zielem angielskim i majerankiem. Dodajemy także posiekany koperek oraz szklankę śmietany kremówki. Zagotowujemy zupę i podajemy gorącą.
Zupkę klopsową serwujemy przybraną listkiem świeżej mięty.
Klopsy można zrobić z mielonego mięsa z rosołu. Przyprawa do potraw Kucharek zapewni głębie smaku klopsików.![]()
Komentarze (4)