Przepis i sposób przygotowania na: Zupa klopsowa z koperkiem i ziemniakami
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko i Przyprawę do potraw Kucharek. Wszystkie składniki mieszamy. Na końcu dodajemy kaszę manną.
Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Seler i por obieramy i myjemy. Opcjonalnie zamiast świeżej włoszczyzny można użyć Bulionu warzywnego Kucharek.
Z doprawionego mięsa formujemy pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej pulpety. Jednocześnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy pulpety 20 minut.
Dodajemy resztę warzyw: potartą marchewkę i pietruszkę oraz por w całości. Zupę gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Na samym końcu doprawiamy do smaku zielem angielskim i majerankiem. Dodajemy także posiekany koperek oraz szklankę śmietany kremówki. Zagotowujemy zupę i podajemy gorącą.
Zupkę klopsową serwujemy przybraną listkiem świeżej mięty.