ZUPA KARTOFLANKA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10 sztuk
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula

    1
  • pietruszka

    1 sztuka
  • mąka

    1 i 1/2 łyżki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1/2 pęczka
  • przyprawa do potraw

    1/2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę (1 sztukę), cebulę, pietruszkę kroimy w kostkę. Zalewamy wrzątkiem ( 3 litry). Dodajemy masło i sól.
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Drugą marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do garnka w momencie gdy zacznie się gotować.
Rozpuszczamy margarynę i zsypujemy z mąką - robimy zasmażkę.Gdy będzie rumiana wlewamy około 400 ml wody i mieszamy. Gdy gotujące się warzywa są miękkie wlewamy zasmażkę.
Na koniec siekamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
basik00 17.12.2011 00:49
super
szajba2 23.05.2011 16:06
kartoflanka dobra z wieczora dobra też z ranka
Barbara55 03.05.2011 16:46
lubię taką zupę
kielcok1 19.04.2011 16:13
taka zupa najlepsza
rakow2 22.01.2011 15:15
dobra zupa
Zofia12 23.08.2010 07:49
lubię takie proste przepisy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat