Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
10 sztuk -
marchewka
2 sztuki -
cebula
1 -
pietruszka
1 sztuka -
mąka
1 i 1/2 łyżki -
margaryna
1/4 kostki -
Natka pietruszki suszona Prymat
1/2 pęczka -
przyprawa do potraw
1/2 łyzki
Przepis i sposób przygotowania ZUPA KARTOFLANKA
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Drugą marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do garnka w momencie gdy zacznie się gotować.
Rozpuszczamy margarynę i zsypujemy z mąką - robimy zasmażkę.Gdy będzie rumiana wlewamy około 400 ml wody i mieszamy. Gdy gotujące się warzywa są miękkie wlewamy zasmażkę.
Na koniec siekamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku wg uznania.
Komentarze (6)