Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z metką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
mięso 200 g metki cebulowej
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
kalafior 1/2 szt
kasza pęczak 3 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka 1 łyżka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z metką

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z metki formujemy mięsne kulki, około 2 cm.
Na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) smażymy warzywa razem z metką, liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy ¼ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości kaszy.
Następnie wymieszaną z mąką, zahartowaną z niewielką ilością zupy, dokładnie mieszamy. Dodajemy do zupy, dokładnie łącząc, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak