zupa kalafiorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

wywar

  • kurczak

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • woda

    1,5 litra

Lista składników

  • kalafior

    1 sztuka
  • koper świeży

    1 pęczek
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - zupa kalafiorowa foto
Marchew, pietruszkę, selera i korpus z kurczaka gotujemy w wodzie dodając ziele angielskie i liść laurowy
Krok 2 - zupa kalafiorowa foto
gdy wywar się ugotuje a warzywa zmiękną wyjmujemy je aby lekko ostygły a do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego na różyczki kalafiora
Krok 3 - zupa kalafiorowa foto
w czasie gdy kalafior się gotuje , ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę które wyjęliśmy do ostudzenia
Krok 4 - zupa kalafiorowa foto
gdy kalafior zmięknie dodajemy do zupy starte warzywa
Krok 5 - zupa kalafiorowa foto
następnie dodajemy posiekany koper
Krok 6 - zupa kalafiorowa foto
na końcu rozrabiamy śmietanę z odrobina zupy i tak przygotowaną dodajemy ją do reszty zupy, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 23.06.2014 12:39
kalafiorowa zawsze pyszna :) uwielbiam taką
Wacław 10.06.2014 09:04
jedna z najlepszych zup :-)
marcia7 09.06.2014 21:06
taka wiosenna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat