Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa justyńska z kurkami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa ze świeżymi, bądź mrożonymi kurkami, kaszą jaglana i tofu.

Składniki:

Składniki:

marchew 2 sztuki
tofu 150 gramów
cebula 1 sztuka
kasza jaglana 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 1 cm
sos sojowy 1-2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Kmin rzymski mielony Prymat 4 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 4 szczypty
Owoc jałowca cały Prymat 4 sztuki
kurki 160 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa justyńska z kurkami

Pokrój imbir w słupki, cebule w piórka i ząbki czosnku w plasterki. Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Owoce jałowca zmiel lub utrzyj w moździerzu.

Na rozgrzany na patelni olej wrzuć kawałki białej sojowiny (ewentualnie pokrojone w duże kawałki tofu) usmaż na złoty kolor i przełóż do garnka.

Na patelnię na ten sam olej dodaj grzyby (jeżeli z puszki to wcześniej je dokładnie odsącz i osusz, bo inaczej olej "eksploduje" z patelni). Smaż ok. 3 minuty i dodaj startą marchew, przyprawy, po kolejnych kilku minutach przełóż do garnka. Dodaj imbir, cebule, czosnek i kaszę jaglaną.

Zalej 1,5 do 2 l zimnej wody. Dodaj jedną lub dwie łyżki sosu sojowego lub tamari i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości kaszy. Zamiast jaglanej można dać kaszę gryczaną paloną lub biały ryż, a nawet ziemniaki.

Kurki też można zastąpić innymi grzybami. Jeżeli ktoś lubi spicy-hot może dodać świeżą paprykę chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak