Przepis i sposób przygotowania na: Zupa justyńska z kurkami
Pokrój imbir w słupki, cebule w piórka i ząbki czosnku w plasterki. Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Owoce jałowca zmiel lub utrzyj w moździerzu.
Na rozgrzany na patelni olej wrzuć kawałki białej sojowiny (ewentualnie pokrojone w duże kawałki tofu) usmaż na złoty kolor i przełóż do garnka.
Na patelnię na ten sam olej dodaj grzyby (jeżeli z puszki to wcześniej je dokładnie odsącz i osusz, bo inaczej olej "eksploduje" z patelni). Smaż ok. 3 minuty i dodaj startą marchew, przyprawy, po kolejnych kilku minutach przełóż do garnka. Dodaj imbir, cebule, czosnek i kaszę jaglaną.
Zalej 1,5 do 2 l zimnej wody. Dodaj jedną lub dwie łyżki sosu sojowego lub tamari i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości kaszy. Zamiast jaglanej można dać kaszę gryczaną paloną lub biały ryż, a nawet ziemniaki.
Kurki też można zastąpić innymi grzybami. Jeżeli ktoś lubi spicy-hot może dodać świeżą paprykę chili.